Usein sanotaan, että keittiö on kodin sydän ja ainakin sen toimivuus on erittäin tärkeää keittiössä ruokaa laittavan henkilön kannalta. Kun keittiö toimii optimaalisella tavalla, jää se tavallisesti keittiössä hääräävältä henkilöltä huomaamatta, mutta kun jokin keittiön ominaisuus on suunniteltu väärällä tavalla, huomaa ruokaa säännöllisesti keittiössä laittava henkilö tämän yleensä melko nopeasti. Huono suunnittelu saattaa liittyä esimerkiksi lieden sijoitteluun, kaappitiloihin tai johonkin muuhun epäkohtaan keittiön suunnittelussa. Tästä syystä onkin tärkeää suunnitella keittiö huolellisesti ennen keittiöhankintojen tekemistä. Tarvittaessa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta keittiöstä saadaan luotua optimaalinen ja juuri sinun perheesi tarpeisiin sopiva. Tälle sivulle on koottu vinkkejä tarpeitasi vastaavan keittiön suunnittelua silmällä pitäen.

Kiinnitä huomiota keittiön ilmanvaihtoon

Vaikka monelle keittiössä saattaakin olla tärkeintä se, miltä keittiö näyttää ja millaista siellä on laittaa ruokaa, niin itse asiassa ensimmäinen asia, johon keittiötä suunnittelevan pitäisi kiinnittää huomiota, on keittiön ilmanvaihto. Huonosti suunniteltu ilmanvaihto kuluttaa nimittäin aivan tarpeettomasti energiaa ja tämä energiahukka voi olla yllättävän suuri. Olisi hyvä, jos keittiön toiminnoille olisi kullekin omat ilmanvaihdot, jotka voisi säätää erikseen. Tämä tarkoittaisi ilmanvaihtoa niin ruuan valmistukselle, kylmäsäilytykselle, astianpesulle kuin ruokasalillekin. Lämmön talteen ottaminen säästää energiaa ja tämä kannattaakin huomioida suunniteltaessa keittiön ilmanvaihtojärjestelmää. Myös ilmastointi tulee mitoittaa optimaaliselle tasolle.

Valitse energiatehokkaita laitteita

Valitessasi laitteita uuteen keittiöösi on hyvä suosia mahdollisimman energiatehokkaita laitteita. Tämä auttaa vähentämään energiankulutusta koko laitteiden käyttöiän aikana. Muista huomioida myös kunkin laitteen elinkaarikustannukset. Hanki laitteita vain tarpeeseen ja käytä niitä mahdollisimman tehokkaalla sekä monipuolisella tavalla. Sekoittava pata on erinomainen esimerkki laitteesta, joka on erityisen monikäyttöinen ja voi korvata yleiskoneen ainakin osittain. Yhdistelmäuuni voi parhaimmillaan korvata jopa paistinpannun, padan sekä keittokaapin. Suunniteltaessa kylmälaitteiden sijoittelua on hyvä pyrkiä sijoittamaan ne mahdollisimman kauaksi lämmönlähteistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kylmälaitteet on hyvä sijoittaa mahdollisimman kauaksi esimerkiksi uunista.

Kiinnitä huomiota keittiön valaistukseen

Valaistus on keittiössä erityisen tärkeä elementti. Se luo tunnelmaa ja auttaa työskentelyssä. Loisteputkivalaisimia pidetään yleisesti energiatehokkaina työvaloina, mutta toisaalta niistä muodostuu ikävää jätettä, joka on jopa vaarallista. Tätä jätettä syntyy valaisimien käytetyistä putkista. Nämä putket tuleekin toimittaa käytön jälkeen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen.

Kaikista energiatehokkain valinta ovat LED-valoputket. Energiatehokkuutensa lisäksi niiden etuina ovat myös pitkäikäisyys sekä ympäristöystävällisyys. Liiketunnistin voi olla hyvä ratkaisu valaistuksen osalta myös kotikeittiössä. Toisaalta ei pidä unohtaa myöskään luonnonvaloa, jonka hyödyntäminen on erityisen järkevä valinta. Onkin hyvä pohtia tarkkaan sekä keittiön ikkunoiden kokoa että niiden määrää.

Netin keittiösuunnitteluohjelmat ja -oppaat voivat antaa hyviä ideoita omaa keittiötä silmällä pitäen

Netti on pullollaan hyviä ideoita oman keittiön suunnittelua silmällä pitäen, minkä lisäksi sieltä löytyy myös erilaisia keittiösuunnitteluohjelmia, joita kannattaa hyödyntää oman keittiön suunnittelussa. Myös erilaiset keittiösuunnitteluoppaat voivat olla hyödyllisiä suunnitellessasi omaa unelmiesi keittiötä.

Erilaisilta keskustelupalstoilta löydät myös runsaasti asiakkaiden kokemuksia erilaisista keittiöratkaisuista. Näihin kannattaa aina suhtautua pienellä varauksella, erityisesti, jos kommentointi on mahdollista anonyymisti, mutta harkitseva lukija voi saada myös keskustelupalstojen kommenteista tukea omiin keittiöratkaisuihinsa. Vaikka tällä hetkellä tuntuisikin siltä, että tietty keittiöratkaisu on varmasti ”sinun juttusi” etkä usko voivasi kyllästyä siihen, niin kannattaa suunnitella keittiö myös sillä silmällä, että se on mahdollista päivittää tulevaisuudessa melko helposti. Usein jo melko pienetkin muutokset muuttavat keittiön ilmettä yllättävän paljon ja monesti keittiö on helppo päivittää nykypäivään jo melko pienien niksien avulla.