Avaimet käteen -palvelu on helppo tapa saada itselleen unelmiensa asunto ja monella avaimet käteen -asiakkaalla onkin erittäin hyviä kokemuksia tästä palvelusta. Tällä sivulla kerromme lisää tähän palveluun liittyvistä plussista ja miinuksista.

Avaimet käteen -palvelun hyviä puolia

Kun rakennutat talon avaimet käteen -tyylisesti, tiedät talosi hinnan etukäteen. Yllätyksiä saattaa tosin tulla. Esimerkiksi keittiössä saattaa talon perusmallissa olla makuusi liian yksinkertainen kalustetaso ja jos haluat vaihtaa nämä peruskalusteet hieman laadukkaampiin, joudut tietysti maksamaan jonkin verran lisää. Onkin erityisen tärkeää tarkistaa huolellisesti mitä kaikkea sopimukseen on kirjattu ja mitä kaikkea avaimet käteen -palvelu todella pitää sisällään. On tärkeää miettiä myös sitä, mitä juuri sinä kodiltasi haluat.

Tilatessasi avaimet käteen -palvelun, tiedät, milloin pääset muuttamaan uuteen kotiisi. Sinun ei välttämättä tarvitse itse käydä edes rakennustyömaalla, vaan rakentaminen edistyy joka tapauksessa asiantuntevan yrityksen hoitaessa homman alusta loppuun asti. Tehtäväksesi jää materiaalien valinta. Rakennuttajan tehtävänä on toki huolehtia rakennuksen loppusiivouksesta, mutta tästäkin on yleensä mahdollista sopia palvelun tarjoavan yrityksen kanssa.

Talossa tehdään myös vuositarkastus, kun sen valmistumisesta on kulunut vuosi. Jos tässä tarkastuksessa huomataan repeämiä vaikkapa talon nurkkien maalauksissa, korjaa maalari nämä repeämät, jotka johtuvat talon elämisestä. Mahdolliset tarkastuksen aikana huomatut virheet korjataan myös. Tämä on suuri etu verrattuna tilanteeseen, jossa olet itse rakentanut talosi, koska harva jaksaa vuoden kuluttua talon valmistumisesta tarkistaa itse rakennetun talon mahdollisia rikkoutuneita kohtia tai mahdollisia virheitä – ainakaan samalla intensiteetillä, jolla tämä tehdään avaimet käteen -palvelun taholta.

Millaisia haasteita liittyy avaimet käteen -palveluun?

Tämä palvelu ei välttämättä ole se kaikista edullisin tapa rakentaa omakotitalo. Toisaalta, jos omalle työlleen sekä menetetylle vapaa-ajalle laskee hintaa, voi tämä palvelu alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta myöskin hintansa osalta.

Vaikka avaimet käteen -palvelu kuulostaakin erittäin upealta vaihtoehdolta, eivät kaikki sen valinneet asiakkaat ole silti olleet palveluun tyytyväisiä. Kaupanteossa kannattaakin noudattaa suurta harkintaa. Halvin vaihtoehto ei yleensä ole se paras vaihtoehto. Luottamus talofirmaa kohtaan on erittäin tärkeä asia. Kannattaakin ottaa selvää, millaiset referenssit valitsemallasi talofirmalla on ja ovatko sen muut asiakkaat olleet saamaansa palveluun tyytyväisiä. Voi olla hyvä idea tutustua kyseisen talofirman työnjälkeen jo etukäteen.

On hyvä muistaa, että valitessasi avaimet käteen -palvelun, tiedät kyllä talon hinnan, mutta tämän lisäksi sinulla pitäisi olla rahaa talon maalaamiseen, pihaan, maatöihin sekä liityntämaksuihin. Muitakin kuluja saattaa tulla tämän päälle. Budjettiin kannattaakin jättää pientä pelivaraa ja tämän pelivaran pitää olla suurempi kuin ostaessasi valmiin talon.

Valitessasi avaimet käteen -paketin, on erittäin tärkeää varmistaa, mitä paketti itse asiassa sisältää. Perehdy siis paketin sisältöön huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Vertaile ja kilpailuta talopaketit! Jos haluat vaihtaa jotakin talopakettiin kuuluvaa, kuten keittiön, kaakelit, lattiat tai hanat, tulee budjetissa olla liikkumavaraa näitä varten. Osa talofirmoista tarjoaa runsaasti valinnanvaraa, mutta osalla valinnanvaraa on vain vähän. Monesti talofirmojen tarjoamat avaimet käteen -ratkaisut ovat aika suoraviivaisia ja helposti toteutettavia. Näin talofirmat saavat työlleen katetta nopeassa tahdissa. Jos siis haluat arkkitehdin suunnitteleman yksilöllisen kodin, niin talon hinta on heti huomattavasti tavallista talopakettia kalliimpi. Kaikista avaimet käteen -periaatteella toimivista talofirmoista ei ole edes mahdollista saada arkkitehtien piirustusten pohjalta tehtyjä taloja, vaan niistä saatetaan tarjota ainoastaan vaihtoehtoa, jossa valitaan sopiva malli talofirman mallistosta ja tätä mallia muokataan tarpeen mukaan; jos siis haluat kovin yksilöllisen talon, ei avaimet käteen -palvelu ole välttämättä sinulle sopivin vaihtoehto.