Tällä hetkellä erityisesti pienet omakotitalot ovat muodissa. Tarjolla on jopa alle 50 neliön omakotitaloja, joita voidaankin kutsua miniomakotitaloiksi. Mikä sitten on johtanut pienuuden ihannointiin? Muun muassa tätä pohditaan tällä sivulla.

Miksi pienet miniomakotitalot ovat nyt niin kovin suosittuja?

Moniomakotitalojen suosioon ovat johtaneet monet syyt. Ensinnäkin kaupungeissa on akuuttia pulaa tonteista, joiden sijainti on hyvä. Tämän lisäksi tarjolla olevien tonttien koko on huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin. Kenties yksi syy pienten omakotitalojen suosioon löytyy myös perhekoon pienentymisestä. Suomessa puhutaan jo siitä, että syntyvyys on erityisen alhaisella tasolla. Tämä tietysti heijastuu myös asuntojen kysyntään; yksi- tai kaksilapsiset perheet eivät välttämättä tarvitse suuria taloja, puhumattakaan lapsettomista sinkuista tai pariskunnista.

Sen sijaan harvempi on valmis tinkimään uuden kotinsa nykyaikaisesta ilmeestä. Tällä hetkellä erityistä kysyntää onkin moderneille ja pienille omakotitaloille. Tällaisia miniomakotitaloja varten ei tarvita suurta rakennusoikeutta. Kohtuullisuus on nyt trendikästä myös asumisen osalta. Voidaankin sanoa, että nykyaikainen omakotitalounelma ei vaadi yhtä suurta tilaa kuin ehkä aikaisempina vuosina tai vuosikymmeninä – enää ei vaadita satojen neliöiden omakotitaloja omakotitalounelman toteuttamiseksi, vaan vähemmän on enemmän tässäkin suhteessa.

Pienet omakotitalot ovat tuoneet mukanaan tarpeen luoda pieneen tilaan soveltuvia asumisratkaisuja

Koska nykyisin erityisesti pienikokoiset omakotitalot ovat kovin suosittuja, on tämä vaikuttanut myös asumisratkaisujen suunnitteluun. Asuntojen pieni koko on nimittäin luonut tarpeen suunnitella entistä enemmän ja entistä toimivampia ratkaisuja pieniin tiloihin. Esimerkiksi seinistä esiin vedettävät sängyt voivat auttaa säästämään reippaasti tilaa, asunnossa, jossa on neliöitä naftisti. Tällainen ratkaisu voi olla erityisen näppärä ja mielekäs.

Miniomakotitalo sopii erityisen hyvin sinkuille ja pienille perheille

Moni valitsee miniomakotitalon ollessaan sinkku; miniomakotitalo onkin oivallinen esimerkiksi poikamiesboksina. Minikokoinen omakotitalo voi toimia myös pienen perheen kotina, tarjoaahan se pienestä koostaan huolimatta myöskin pihatilaa. Osa pienistäkin omakotitaloista sijaitsee tontilla, jossa on pihaliiteri tai muita piharakennuksia, kuten puuliiteri tai vaikkapa ulkosauna. Pihalta saattaa löytyä lasten leikkipaikka, runsaasti varastotilaa ja esimerkiksi autokatos. Omalla tontilla sijaitseva miniomakotitalo saattaakin pihansa ansiosta tarjota paljon enemmän tilaa kuin äkkiseltään saattaisi ajatella. Myös esimerkiksi lasitettu ja katettu terassi voi lisätä pienen talon käyttötiloja sekä monikäyttöisyyttä. Myös kunnollinen ulkoterassi voi tehdä miniomakotitalosta entistäkin monikäyttöisemmän. Kompaktius onkin päivän sana asuntorakentamisen saralla.

Osa miniomakotitaloista on remontoitu vanhoista, pienistä taloista

Vielä 1900-luvun alussa suosittiin pieniä omakotitaloja ja voidaankin sanoa, että tässäkin asiassa ollaan palaamassa vanhoihin ihanteisiin. Osa nykyaikaisista miniomakotitaloista onkin remontoitu tällaisista vanhoista pikkukodeista – onpa niitä saatettu laajentaakin. Uudet pinnat, käyttövesiputket sekä uusi keittiö luovat vanhaankin kotiin aivan uudenlaisen, modernin, tunnelman.

Pikkutalojen suosio näkyy myös asuntomessuilla

Myös asuntomessuilla on ollut havaittavissa miniomakotitalojen kasvanut suosio. Tällaisia minikoteja rakennetaan nimittäin ainakin Seinäjoen asuntomessualueelle. Näiden Seinäjoen asuntomessualueelle rakennettavien minikotien ehdoton hyvä puoli on niiden sijainti; ne sijaitsevat nimittäin lähellä kaupungin keskustaa, mutta tästä huolimatta niiden tontit ovat suojaisia. Tällainen asuinalue on ihanteellinen rauhaa rakastavalle pikkuperheelle, joka haluaa kuitenkin asua lähellä kaupungin tarjoamia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia.

Toinen näiden talojen ehdoton etu on se, että asiakas saa esittää toiveita talojen rakennusvaiheessa. Alueelle on mahdollista rakennuttaa 55-103 neliön kokoinen omakotitalo. Osa pienistä omakotitaloista on sellaisia, joissa on yläkertavaraus. Tämä tarkoittaa sitä, että yläkertaan on mahdollista rakennuttaa lisää tilaa tarvittaessa myöhemmässä vaiheessa. Tällainen vaihtoehto tekee minikodista erityisen muunneltavan ja jättää perheelle mahdollisuuden jatkaa talossa asumista siitäkin huolimatta, että perheeseen tulisikin perheenlisäystä.