Omakotitalon voi hankkia monella tavalla. Sen voi rakentaa itse tai ostaa valmiina. Moni suosii myös avaimet käteen -palvelua. Millaisia plussia ja miinuksia sitten liittyy näihin erilaisiin vaihtoehtoihin? Tällä sivulla pureudutaan valmiin talon ostamiseen liittyviin positiivisiin asioihin sekä mahdollisiin haasteisiin.

Talon ostaminen valmiina voi säästää aikaa ja vaivaa ja hintalappukin on tarkasti tiedossa

Kun ostat talon valmiina, tiedät tarkkaan, paljonko ostamasi talo maksaa. Yllätyksiä ei siis ole tässä suhteessa luvassa. Ostaessa valmiin talon, ostat samalla myös valmiin pihan, jossa on yleensä puita ja pensaita sekä mahdolliset asvaltoinnit sekä laatoitukset valmiina. Sinun ei tarvitse aloittaa puutarhan kasvattamista ja raivaamista alusta alkaen eikä sinun tarvitse odottaa talon rakentamiseen kuluvaa aikaa päästäksesi muuttamaan. Tämä voi auttaa säästämään perheesi voimavaroja, mikä puolestaan antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä kaikkeen muuhun tärkeään elämässäsi. Tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi keskittymistä perheeseen, rakkaaseen harrastukseen tai työhön.

Mieleisen valmiin talon löytäminen voi olla haasteellista

Ostaessasi valmiin talon saatat kuitenkin kohdata myös haasteita. Ei välttämättä ole kovin helppoa löytää mieleistä taloa. Tarjolla olevien talojen koko, toiminnot ja sisustus eivät välttämättä vastaa toiveitasi ja tarpeitasi. Monet talot saattavat vaatia runsaastikin pintaremonttia, jotta niistä tulisi sinun makuusi sopivia. Jos näiden pintaremonttien hinta on kovin suuri, voi uuden talon rakentaminen olla hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto. Samalla voit teettää kerralla sellaisen talon, joka miellyttää juuri sinua ja jonka pintamateriaalit on valittu juuri sinun makusi mukaisiksi. Pintaremontin, varsinkin suuren sellaisen, tekeminen vaatii myös aikaa, jolloin saatat menettää myös toisen valmiin talon ostamisen kohdalla mainitun hyödyn eli ajansäästön. Pahimmassa tapauksessa saatat pian huomata eläväsi alituisesti pienen remontin keskellä. Tämä ei taatusti auta lisäämään asumismukavuuttasi.

Valmiin talon historian selvittäminen voi olla haasteellista

Kun ostat valmiin talon, et voi tietää miten se on alun perin rakennettu etkä välttämättä sitäkään, kuka talon on rakentanut. Jos tiedät, että luotettava talofirma on rakentanut talon, voit ehkä helpommin luottaa siihen, että se on rakennettu huolella ja asianmukaisella tavalla, mutta jos asialla on tee-se-itse-mies, joka on ollut talonrakennuspuuhissa ensimmäistä kertaa, et voi välttämättä olla kovinkaan varma siitä, että kaikki rakennusvaiheessa tehdyt ratkaisut ovat olleet optimaalisia. Voitko esimerkiksi olla varma, ettei taloon ole päässyt rakennusvaiheessa kosteutta? Entäpä voitko olla varma siitä, että talon liitännät on varmasti tehty asianmukaisella tavalla? Onko talo tehty talkoilla, joissa on ollut mukana sellaisiakin tekijöitä, joilla ei ole lainkaan rakennusalan osaamista tai kokemusta?

Kierrä kaukaa niin sanotut grynderitalot

Halutessasi ostaa valmiin talon kannattaa kiinnittää myös talon pintoihin. Onko ne valittu kestäviä materiaaleja suosien vai onko talo rakennettu siten, että se on alun perinkin ollut tarkoitus myydä kahden vuoden sisällä, jolloin talon pintamateriaalien ei välttämättä ole tarvinnutkaan olla kaikista kestävimpiä. Tällaisessa talossa esimerkiksi laminaatit saattavat kestää juuri sen kaksi vuotta melko siisteinä, mutta eivät juuri sen kauempaa, jolloin talon uusi omistaja joutuu hyvin pian vaihtamaan lattiapinnat, jos haluaa pitää kotinsa lattiat siisteinä. Osa asuntomarkkinoita kiertävistä osaa jo varoa näitä niin sanottuja grynderitaloja, joiden pintamateriaalit eivät ole välttämättä kovin laadukkaita, koska niiden on tarkoituskin kestää siisteinä vain sen kaksi vuotta, mutta osalle saattaa tulla yllätyksenä se, että kaikki talonrakennuttajat eivät välttämättä edes tavoittele pitkäikäisiä pintoja, vaan ostavat sitä mikä on halvinta ja mikä kestää juuri sen ajan, kunnes talo menee myyntiin.